Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Києву потрібна «п’ятірка» за сміття

Мусор

Знаєте, що кидається у вічі гостям Києва? Сміття. Коли у центрі столиці ще так-сяк прибирають, то на околицях купи сміття вельми урізноманітнюють пейзаж. І не те щоб кияни були такі сміттєлюбні та сміттєпродуктивні, навпаки – вони намагаються не смітити. Але прибирання сміття не є ефективним. Чому?
На думку президента Інституту реформ та розвитку Києва http://www.irirk.org/kiiv-potrebuie-kompleksnoi-sistemi-ro/ Олександра Вовченка, брак сміттєзвалищ та застаріла система збору відходів призводять до того, що «стихійні звалища повсюди: вздовж зелених смуг автодоріг, на околицях міст, сіл та містечок. І, якщо ми вже зараз не розпочнемо вирішувати цю проблему, то така ситуація дуже швидко може створити небезпеку для здоров’я наших громадян».
Як зазначив Президент Інституту, наведення порядку в сфері збору та утилізації побутових відходів повинно розпочатися зі столиці.
«Київ вважається одним із найбрудніших європейських міст – він буквально потопає у смітті. І перше, на що звертають увагу туристи, які відвідують нашу столицю, неприбрані вулиці. Ми і самі це щодня спостерігаємо», – сказав він.
За словами експерта з питань екологічної політики та охорони довкілля Інституту Георгія Веремійчика, європейські країни переходять на технології практично повної утилізації відходів. Швеція, наприклад, не тільки переробляє сміття, що створюється у власній країні, а й також імпортує його із сусідніх країн.
«Виявляється, у Швеції переробка сміття є вигідною справою, а в Україні поки що побутовим відходам не можуть дати ради», – сказав експерт.
Фахівці Інституту реформ та розвитку Києва пропонують:
• розробити та впровадити у столиці комплексну систему роздільного збору та утилізації побутових відходів на базі найкращого європейського досвіду, наприклад, французької п’ятирівневої системи;
• на сайті Київради/КМДА розмістити схему руху відходів, вказати вартість виконання кожної технологічної операції з тим, щоб кияни бачили скільки їм коштує міська система збору та утилізації побутових відходів та яким чином формується тариф на вивезення побутових відходів;
• запровадити систему стимулів впровадження роздільного методу збору побутових відходів та провести інформаційну кампанію для кращої обізнаності киян щодо вирішення проблеми ефективного поводження із побутовими відходами;
• досягти повної утилізації побутових відходів;
• розробити та розпочати міську програму рекультивації нині діючих міських звалищ.
«З цією метою при КМДА необхідно створити робочу групу з числа депутатів Київради, посадовців профільного департаменту та незалежних експертів, які напрацюють план чітких кроків у цьому напрямі», — наголосив Олександр Вовченко.
Крім того, за його словами, необхідно посилювати відповідальність керівників райдержадміністрацій за неналежний санітарний стан територій, закріплених за ними.

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »