Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

На чий млин: учасники бойових дій переплачують через нормативний конфлікт

ВодаКоммуналка

Народна мудрість «пани б’ються, а у мужиків лоби тріщать», на жаль, набула «другого дихання» в Україні 21 століття: через непорозуміння на вищому рівні та конфлікт між постановами та законодавством учасники бойових дій, у тому числі, у зоні АТО, вимушено переплачують за комунальні послуги. Чому так сталося?
Де юре, як пояснив президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко, внаслідок нормативної неврегульованості учасники бойових дій не можуть отримати 75-відсоткову знижку на послуги водопостачання, як це передбачено вказаним законом.
Експерт Інституту реформ та розвитку Києва Костянтин Нечай розповів, що на законодавчому рівні пільги – це добре, але на практиці у гру вступають постанови, інструкції та підзаконні акти. І ось що виходить. За словами експерта, центральне місце серед нормативних актів у цій сфері займає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зокрема, стаття 12 цього Закону передбачає, що учасникам бойових дій надаються низка пільг, серед яких і 75-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання.
Ці норми зафіксовано у двох нормативних актах: постанові Кабінету Міністрів та розпорядженні КМДА.
Відповідно до нормативів питного водопостачання та норми споживання послуг з централізованого постачання гарячої води, централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) у місті Києві, затверджених Розпорядженням виконавчої органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 16 червня 2015 року N 579, нормами споживання по місту Києву холодної води визначено 4,5 куб. метри води на місяць, гарячої води – 3,0 куб.метри води на місяць.
Однак, під час нарахування плати за споживання послуг з централізованого постачання гарячої води, централізованого постачання холодної води та розрахунку пільги застосовується соціальна норма споживання води, яка встановлена Постановою Кабміну від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».
Зазначеною Постановою визначено, що соціальні нормативи користування послугами, на які надаються пільги та субсидії є єдині для всієї України і складають з централізованого постачання холодної води – 2,4 куб. метра на одну особу на місяць, з централізованого постачання гарячої води – 1,6 куб. метра на одну особу на місяць.
На думку Костянтина Нечая, постанова Кабміну звужує права пільговиків (в нашому випадку аналізуємо лише учасників бойових дій і лише по пільзі на оплату послуг з постачання холодної та гарячої води) на отримання знижки, оскільки, при використанні киянином, що має статус учасника бойових дій, 5 куб. метрів холодної води 75-процентну знижку він отримає лише в межах 2,4 куб. метри, як встановленого соціального нормативу, натомість того щоб знижку отримувати з розрахунку 4,5 куб. метри води, як з норматива, що встановлений у місті Києві.
Експерт звернув увагу, що деякі ЖЕКи незаконно включають до платіжки додаткові куб. метри води (в кожному окремому випадку додатково становити від 10 до 20куб. м.), що призводить до додаткових витрат зазначеної категорії населення.
А така практика, наголошує, зі свого боку, експерт Інституту реформ та розвитку Києва Наталя П’ятибрат, суперечить чинному законодавству України, так як Закони України мають вищу юридичну силу і в законі чітко визначено, що знижка надається за користування комунальними послугами в межах середніх норм споживання, а не в межах соціальних, а по-друге відповідно до ст. 22 Конституції України при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
У зв’язку з цим, розповів Олександр Вовченко, Інститут реформ та розвитку Києва звертається з вимогою до Київської міської державної адміністрації та Антимонопольного комітету України здійснити перевірку тарифної політики ПАТ «Київводоканал» щодо учасників бойових дій на предмет відповідності вимогам Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». «Просимо компетентні органи провести перевірку та у разі виявлення порушень вимагаємо здійснити відповідні перерахунки пільговикам», — зазначив президент Інституту.

комментария 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »