Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Прибуткова гнучкість: експерти пропонують Києву диференціювати ставки єдиного податку

СтрелкиІнститут реформ та розвитку Києва пропонує запровадити диференційовані ставки єдиного податку для підприємців у столиці. Це, у свою чергу, сприятиме розвитку малого та середнього бізнесу у столиці. Про це повідомили у прес-службі Інституту.

«Це забезпечить не тільки зростання надходжень до бюджету, але й розвиток підприємництва. Велика частина громадян перестануть бути утриманцями держави, стануть підприємцями та створять нові робочі місця. Тим самим ми можемо досягти зниження безробіття, а відповідно – обсягів соціальних виплат», – пояснив ЗамПоліту президент Інституту Олександр Вовченко. За його словами, пропозиції щодо запровадження диференційованих ставок єдиного податку у столиці вже направлені до КМДА.

Податковим законодавством, зокрема пунктом 293.1 статті 293 Податкового кодексу України, встановлено два види ставок єдиного податку. Перший вид ставок встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до мінімальної заробітної плати, що встановлена законом на 1 січня податкового року, а друга – у відсотках від доходу (відсоткові ставки).

Відповідно до пункту 293.2 статті 293 Податкового кодексу України фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць.

Натомість столична влада ще у 2011 році встановила максимальну ставка єдиного податку незалежно від того, яким видом підприємницької діяльності особа займається.

«З формальної точки зору все ніби законно, порушень законодавства України немає, але все ж  виникає низка логічних питань. По-перше, чому в Києві встановлена максимальна ставка, незалежно від того яким видом діяльності займається фізична особа-підприємець: торгує вирощеною на власному городі картоплею чи брендовим одягом? По-друге, чому не встановлена диференційована ставка єдиного податку залежно від терміну провадження ФОПом підприємницької діяльності та обсягу доходу? По-третє, чому не встановленні знижені ставки єдиного податку для соціально незахищених верств населення, наприклад, багатодітних сімей, інвалідів і т.п.?», – слушно зазначив експерт Інституту реформ та розвитку Києва з питань податкової політики Костянтин Нечай.

Експерти Інституту реформ та розвитку Києва, проаналізувавши це питання, пропонують ввести  диференційовані ставки єдиного податку в залежності від:

– соціальної категорії особи, що має намір займатися підприємницькою діяльністю;

– строку діяльності ФОП – для новостворених нижче і поступово зростаючу протягом, скажімо, 3-х місяців до максимальної;

–  видів діяльності ФОП, наприклад: для сільгоспвиробників нижче, для оптових торгівців вище;

–  актуальності та затребуваності того чи іншого виду діяльності на певній території;

– місця провадження діяльності, у центрі міста – вище, у спальних районах, на околиці міста – менше.

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »