Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Київська опозиція констатує параліч Кличка

Фото Олесь Маляревич https://www.facebook.com/profile.php?id=100001362120448&fref=photo
Фото Олесь Маляревич
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001362120448&fref=photo

Пленарне засідання Київради у четвер, 2 червня, не розпочалося вчасно. Натомість під будівлею мітингували представники партій та громадських організацій, кияни, що вимагали припинити свавілля у виборах до районних у місті Києві рад.

До акції, зокрема, долучилися представники «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Єдність, УКРОП, «Демократичний альянс» та інших політичних сил та громадських об’єднань столиці.
Учасники мітингу виступають проти рішення Віталія Кличка накласти вето на рішення Київради про звернення до ЦВК щодо призначення дати виборів до районних в місті рад.
«Мер зупинив децентралізацію в столиці, наклавши вето на право громади обиратися до районних рад. Цим він продемонстрував, що не захищає інтереси громади міста, а опікуєтьсявиключно інтересами своєї політичної сили» — зазначили активісти.

По тому учасники акції ухвалили заяву такого змісту: «Ми, представники демократичних депутатських фракцій Київської міської ради («Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода, ВО «Батьківщина», Єдність) констатуємо поглиблення управлінської кризи в столиці. Київський міський голова, Секретар Київської міської ради і провладна фракція методично порушують закони України та Регламент міськради, зокрема:

1)    Міський голова системно не виконує своїх обов’язків щодо ведення пленарних засідань: не головує на них в повному обсязі, а лише розпочинає роботу пленарного засідання, після чого без будь-яких пояснень пленарне засідання продовжує вести Секретар Київської міської ради. Міський голова також не скликає та не проводить засідання Погоджувальної ради та Президії Київської міської ради.

2)       Секретар міської ради одноосібно приймає рішення про перенесення пленарних засідань. Це суперечить Регламенту Київської міської ради. Дата продовження засідань має ухвалюватися більшістю голосів від загального складу Київради. Окрім того, перенесення пленарних засідань і постійна невизначеність щодо дати їх проведення паралізують роботу міськради та є неповагою до депутатів.

3)  Всупереч Закону України «Про державну службу», голови деяких районних в місті Києві державних адміністрацій досі є депутатами Київської міської ради, що є прямим порушенням вимог цього закону. Також, Міський голова всупереч закону досі залишається керівником політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

4)    Міський голова, Секретар міськради та провладна фракція блокують децентралізацію та відновлення реального місцевого самоврядування в столиці. Зокрема, саботується призначення перших виборів до районних в місті Києві рад. Міський голова 31 травня наклав вето на рішення щодо звернення до ЦВК для призначення дати виборів до райрад, яке було ухвалене більшістю міськради. Це є порушенням самоврядних прав громади, яке позбавляє киян права ефективно управляти своїм майном. Окрім того, мотивація ветування прямо суперечить Законам України «Про місцеві вибори», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України–місто-герой Київ», «Про місцеві вибори».

Ми вимагаємо від Міського голови, Секретаря міськради та провладної фракції припинити порушення вимог законодавства та сприяти проведенню децентралізації в місті Києві. Час захищати інтереси міста, а не політичні амбіції однієї окремої політичної сили».

Тим часом, фракція «Солідарність» не має наміру здавати позиції. Навпаки, аргументують до останнього. Так, депутат Київради від «Солідарності» Олесь Маляревич у соціальній мережі так пояснює позицію: «Батьківщина», «Свобода» і «Самопоміч» вимагають негайно виборів до районних рад за пропорційною системою, щоб голосували за партії, а не за людей. Їм це вигідно, поставлять у списки зручних кандидатів і буде киянам не самовряжування, а партійне управління. Відповідальність депутатів не перед людьми, а перед партійними лідерами. Я – за чисто мажоритарну систпму на виборах до райрад».

У свою чергу, президент Інституту реформ та розвитку Києва, депутат Київради попередьного скликання Олександр Вовченко у коментарі ЗамПоліту зазначив: «Насправді тут немає що коментувати — очевидні речі. Владі, а саме партії БПП, в тому числі УДАР, зараз вибори до райрад як кістка у горлі. Тому вони натягують всі можливі аргументи, щоб відтягнути цей процес. Але цими діями вони роблять ще гірше для свого іміджу, адже не виконують свої предвиборні обіцянки».

Майя Воскресенська, ЗамПоліт

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »