Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Пашинський вимагає від ГПУ оприлюднити фрагменти допиту

Народний депутат Сергій Пашинський продовжує заочну дискусію з Андрієм Портновим. У відповідь на пост Портнова від 15 січня із закликом провести публічний відкритий допит учасників інциденту 31грудня 2016 року, Пашинський у понеділок, 16 січня 2017 року, оприлюднив звернення до Генпрокурора України про оприлюднення фрагментів допиту.

«Я не прихильник розголошення таємниці слідства. Слідча група повинна працювати спокійно та не піддаватися тиску. Але враховуючи істерію, яку роздувають проплачені ЗМІ соратників Януковича — змушений просити Генпрокурора про оприлюднення фрагментів резонансного відеодопиту очної ставки, яка відбулася минулої п’ятниці».

Генеральному прокурору України
Луценку Ю.В.

Заява

Звертаюсь до Вас у зв’язку із значним суспільним резонансом з приводу інциденту, що мав місце 31.12.2016 року за моєї участі на дорозі в с.Хлепча та чисельними неправдивими заявами сторони Хімікуса В.Е., зокрема про доведення моєї вини в інциденті за наслідками проведення одночасного допиту від 13.01.2017 року. Такі заяви є популістськими, вчиненні в порушення вимог Кримінального процесуального кодексу України, та, з огляду наданих підписок про нерозголошення даних досудового слідства, підпадають під кримінальну відповідальність за статтею 387 Кримінального кодексу України.

З метою максимально об’єктивного висвітлення даного процесу, прошу оприлюднити наступні фрагменти відеозапису одночасного допиту від 13.01.2017, які висвітлюють питання:
1. Чи був в руках Пашинського С.В. пістолет, коли він вийшов з автомобіля (покази Хімікуса В.Е.).
2. Що говорив Пашинський С.В. перед першим пострілом (покази Хімікуса В.Е.)
3. Чи наближався після першого пострілу Хімікус В.Е. до Пашинського С.В. с пляшкою в руці та чи завдав удару (покази Олійника Я.).
4. Чи падав Пашинський С.В. після удару пляшкою по голові (покази Олійника Я.)
5. Чи залишалась після удару по голові Пашинського С.В. в руках Хімікуса горловина пляшки з зазубреними краями (покази Хімікуса В.Е.)
6. На яку відстань відкинуло пострілом Хімікуса В.Е. від пострілу Пашинського С.В.
7. На якій відставні від мікроавтобусу знаходився Хімікус після поранення (оприлюднити схему місця огляду події та фотографії).
8. Чи змінювались покази Пашинського С.В. протягом слідства, зокрема і ті, які він надав 13.01.2017 року.

Наполягаю на об’єктивному та неупередженому розслідування кримінального провадження.

16.01.2017 року С.В. Пашинський».

Попри очікування, інцидент з Пашинським  не був основною темою Погоджувальної ради ВР. Однак це не зменшує актуальності питання про контроль комітету ВР з питань нацбезпеки й оборони. Вочевидь, Сергій Пашинський продовжує відбивати атаки Андрія Портнова. У даному разі, конкретизував, що саме має бути оприлюднене з резонансного допиту.

Можливо, цей крок є тактично успішним, але стратегічно він спрацює проти Пашинського. Хоча б тому, що Портнов наполягає на відкритому допиті, а Пашинський — на фрагментах вже здійсненого допиту. Якщо Генпрокуратура погодиться оприлюднити уривки допиту, вона частково перебере на себе ті закиди, які лунають на адресу Пашинського і, можливо, втратить статус неупердженості, оскільки те, що сказано таємно, при подачі уривками завжди редагується. Отже, будуть підстави вважати, що редагування могло бути здійснене і на користь Пашинського. У цьому сенсі, пропозиція Портнова пропагандистськи сильніша. Більше того, контратака Пашинського відвертає увагу від очевидних суто декларативних моментів у пропозиції Портнова, як-от відкритий допит дружини Пашинського (за законодавством, вона має право не свідчити і змусити її неможливо).

Черговий епізод позиційної війни між Портновим та Пашинським свідчить про слабкість позицій обох сторін та тимчасовий перехід конфлікту у латентний формат. У понеділок, 16 січня, після Погоджувальної ради, Сергій Пашинський озвучив раніше висловлене у соціальних мережах занепокоєння фізичним станом  Хімікуса та припустив, що можливі провокації.

Марина Парінова, адвокат Хімікуса, в ексклюзивному коментарі  телеканалу 112 зазначила, що критика Пашинського на її адресу є насправді похвалою, і поточнила, що минулого тижня сторона захисту Хімікуса подала клопотання про охорону, але це клопотання досі не розглянуто: «Він просить, щоб я попросила захисту для йього дітей,  для себе він нічого не просить». Відповідаючи на запитання про контакти з Портновим, Марина Парінова наголосила, що «є інші адвокати, абсолютно всі погодилися працювати безкоштовно», хоча і не спростувала контактів із Портновим узагалі, не по цій справі. Щодо ініціатив опублікувати фрагменти допиту, Марина Парінова наголосила, що потрібно оприлюднити повний відеозапис, а не фрагменти.

Оскільки «білих плям» що з того, що з іншого боку конфлікту вистачає, можемо припустити, що сторони ведуть консультації про мирне залагодження. І не стільки справи Хімікуса-Пашинського, скільки кадрових питань, котрі можуть бути пов’язані із цим скандалом або на які скандал може вплинути. Окрім посади голови парламентського комитіте з нацбезпеки, не виключені маневри й навколо голови ДВФ Романа Насірова та очільника тієї фіскальної поліції, котру ВР ще має створити замість ліквідованої податкової міліції.

ЗамПоліт

 

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »