Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Савченко готується до нової тюрми

Народний депутат Надія Савченко звинуватила владу у зволіканні під час свого звільнення, та анонсувала світову антипутінську акцію. Про це вона написала у пості на своій сторінці у соціальній мережі уночі 19 січня.

«Всі ці дні моєї тиші в фейсбуці я працюю над збором інформації про полонених і уточненням списків. Надходить дуже багато інформації з різних сторін. Я намагаюся висвітлювати її найбільш коректно і обережно, щоб це було на користь обмінному процесу, а не на шкоду, яку може цьому процесу спричинити, як ворожа влада так і наша. Стикнулася вже з цим на своєму досвіді і не тільки зараз, а й ще тоді коли знаходилась два роки у кремлівському полоні. Мій термін неволі міг бути коротшим, якби наша влада хотіла тоді мене звільнити, а не тільки піаритися на мені. Зараз ми всі повинні примусити нашу владу діяти для звільнення наших полонених, заручників, політв’язнів та звільнення наших окупованих територій Криму та Донбасу. Саме діяти, а не голослівно, вже третій рік, обіцяти!
21 січня я виходжу на Майдан підпримати світову акцію, STOP PUTIN — STOP WAR, яку вже в котре в підтримку Украіни та всіх наших полонених організовує українська діаспора по всьому світу.
Закликаю всіх людей, а також народних депутатів, уряд та президента України приєднатися до цеї, в край необхідної, справи.
Н.С.».

З точки зору тактики, Надія Савченко переходить у контрнаступ. Але насправді її дії — глибоко ешелонована оборона, поєднана  агресивною контратакою, причому бити «супротивника» вона буде на його ж території. Чому?

По-перше, свої ініціативи Надія Савченко виголошує у період, коли будь-які гучні вислови українських політиків мають увагу Заходу. Одна справа, коли Савченко кличе на Майдан перед новорічними святами, і зовсім інша — напередодні інаугурації президента США Дональда Трампа, та ще й опісля неоднозначних підсумків Давосу. Окрім того, Савченко в Україні нібито підтверджує ті тези, які, напевне, виголошує Тимошенко у Вашингтоні. Убудь-якому разі, вони орієнтовані на світове співтовариство, а Україна у даному випадку для Савченко — майданчик для розгону.

По-друге, Надія Савченко майстерно поєднала теми заручників та Путина так, що, у разі її виключення з парламентського комітету або ж відкриття проти неї справи за порушення державної таємниці Савченко матиме повне право сказати, що її переслідують в Україні за боротьбу проти Путіна. Цей прийом, до речі, колись застосовувала Юлія Тимошенко (ініціатива «Україна без Кучми»). Відтак українській владі буде надзвичайно складно звинуватити Савченко та запобігти її сепаратним перемовинам і лідерами ОРДЛО.
З усього цього можна зробити висновок, що спецслужби, якщо у діях Савченко таки є кримінал, банально «прогляділи» його. А якщо криміналу немає, то засідання комітету з питань нацбепеки й оборони буде ведене у коментарях (не публічно, а в кулуарах) до особистої помсти Сергія Пашинського фракції «Батьківщина», де можуть бути ті, хто не вельми симпатизує цьому політику та ацікавлений у родмухуванні скандалу з новорічними стрільбами. Хоч би як там було, Савченко добре вибудувала свою оборону і вдало замостила майданчик для атаки. Судячи  її випадів на засіданні комітету проти Андрія Тетерука, Надія Савченко швидко перехоплює «тему комбатів» у політичному процесі, яку оновлює та робить перспективною.

Іншими словами, Савченко «підтягує тили» на випадок свого арешту. ЦЮ можливість вона не виключила під час дискусії на асіданні комітету у середу, 18 січня. З огляду на ті звинувачення на адресу Тимошенко, які лунають у політиків (особливо газова тема), Тимошенко теж може потрапити під слідство. На випадок арешту, Савченко підготувала «залізні» аргументи, аби її витягла світова спільнота і з «укранських застінків», як з російських. Цим, до речі, вона відкидає будь-які заслуги офіційного Києва у процесі свого звільнення.

Лілія Брудницька, експерт ЦСП «ВибіР»

 

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »