Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

ФОПи не винні, або Звідки черги у ЦОПах

Довжелезні черги у Центрах обслуговування платників (податків) – ЦОПах – утворюються не через зміни до податкового законодавтсва, а з інших причин. До того ж, скоро ФОПам стане легше. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі розповіла голова парламентського комітетуз питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Написати пост її змусило те, що вона почула від кількох народних обранців, про те, що ФОПи атакують ЦОПи (центри обслуговування платників).

За словами Ніни Южаніної, черги спричинені тим, що «настала черга подавати е-декларації державними службовцями, яких в Україні налічується 600 тисяч (з них тільки в м. Києві — 300 тис. осіб). Вони повинні заповнити декларацію на офіційному сайті НАЗК до 1 квітня 2017 р., але передувати цьому має одержання ключів електронного цифрового підпису в районній податковій інспекції».
Як наголошує Ніна Южаніна, черги до ЦОПів не пов’язані з діяльністю ФОПів, «хоча певні нові виклики у відносинах між ними і державою є, оскільки Законом України від 06.12.2016 р. №1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування з 1 січня 2017 р. мають сплачувати ЄСВ в розмірі 22% від мінімальної зарплати незалежно від того, чи здійснювали вони діяльність».

Ніна Южаніна звертає увагу на статистику, оприлюднену 18 січня в Міністерстві юстиції: з 1 по 15 січня 2017 р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено 67880 записів про фізичних осіб-підприємців, які зупинили діяльність.

Причому задля пришвидшення зняття з реєстрації так званих «сплячих» ФОПів як платників ЄСВ і зменшення на них податкового навантаження реалізується низка кроків.

Так, Законом України від
21.12.2016 р. №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» передбачено, що для платників єдиного податку останнім звітним періодом є той, у якому контролюючий орган отримав від державного реєстратора повідомлення про припинення підприємницької діяльності (с. 294.6). Тобто місяць, в якому підприємець звертається до держреєстратора, є останнім місяцем, у якому сплачується єдиний податок, незалежно від строків зняття такого платника органом ДФС із податкового обліку.

Утім, для ФОПів має бути полегшення: наразі напрацьовуються зміни до Наказу Міністерства фінансів України №1162 від 24.11.2016 р. з тим, щоб зробити позапланову документальну перевірку ФОП контролюючим органом щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску необов’язковою за наявності кількох критеріїв: якщо ФОП не залучав працю найманих осіб, не здійснював діяльність протягом останніх трьох років та не має податкового боргу. Очікуємо, що після прийняття зазначених змін процес зняття з реєстрації підприємців значно пришвидшиться.

Користувач Лариса Церетелі схвально відгукнулася на ініціативу: «Щодо скасування перевірки за певних умов — дуже вчасно та доцільно! По-перше, це знизить шалене навантаження на податківців, які фізично не встигнуть оформити таку кількість безглуздих перевірок «відсутності наявності». По-друге, це суттєво зменшить негатив у саміх підприємців».

Пост викликав жваве обговорення у соцмережі. Так, користувач Олександр Мельник повідомляє, що Дніпровській район, ЦОП, черга ФОПів чоловік 50, користувач Андрій Іанітський повідомляє про чергу з 200 ФОПів у Деснянському районі. Користувач Інна Вознюк-Виговська повідомляє, що ФОПи мусять займати черги о 5 ранку та чекати по 2 доби поспіль. Роман Ковтун додає, що не всюди видають так звані безкоштовні електронні ключі, котрі потрібні для завершення процедури ліквідації ФОП. Наташа Кравченко наголошує,що закриваються, в основному, «сплячі» ФОПи. Однако Руслан Лабаов припускає, що ці ФОПи незабаром утворять іншу чергу – на біржі праці.

Отже, проблема залишається відкритою, а ФОПи намагаються витримати черги. Плани – це добре, особливо добрі плани. Але ж можна було це передбачити і унормувати процедуру заздалегідь так, щоб ФОПи не утворювали черг і могли закритися циііліовано.

ЗамПоліт

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »