Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Українці хочуть повернути свою мудрість з-за океану

Ярослав мудрій

Укотре Українська держава опинилася на роздоріжжі, та ще й під шаленим зовнішнім збройним тиском. Тим страшніше спостерігати за постійними політичними кризами. Ніби у фігурантів політпроцесу бракує мудрості. Можливо, це справді недалеко від істини. Адже Тарас Шевченко є загальним українським авторитетом, радше, духовним, аніж державницьким. А саме деравницький авторитет, як не дивно, перебуває за океаном. Чи не час його повернути?
Йдеться про останки князя Ярослава Мудрого, який був визначним державотворцем і політиком. Саме за нього Київська Русь увійшла до зеніту слави, і саме цей князь дав державі закони, котрі, на подив, за тих часів виявилися чи не найсправедливішими у всій Європі. Нині останки князя перебувають у США. І київська громада вдається до перших кроків для його повернення. Зокрема, представники влади, громадськості та наукової спільноти розпочали скоординовану роботу щодо повернення останків Ярослава Мудрого до України. Такої домовленості було досягнуто за результатами круглого столу «Повернення останків Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого до України – питання національної безпеки держави», що відбувся 22 березня під головуванням Президента Інституту реформ та розвитку Києва Олександра Вовченка.
Учасники заходу наголосили, що повернення унікальних сакральних реліквій – останків Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого — стратегічне завдання для українського народу.
«Після Революції Гідності цінності українців змінилися — ми стали більш патріотичними та відповідальними, ми задекларували прагнення до розвитку та позитивних зрушень у всіх напрямках життєдіяльності нашої держави. Без збереження історичної пам’яті — немає майбутнього. Ярослав Мудрий — це символ розквіту Київської Русі, і логічно, що його останки повинні перебувати на рідній землі, — зазначив в ексклюзивному коментарі «ЗамПоліту» Олександр Вовченко. — Актуальність цього питання полягає і в тому, що Росія разом з гібридною війною веде політику націлену на знищення всього українського. В їхній так званій історії, яку вони зухвало переписали, вже немає Київської Русі. Тому є загроза з боку Росії — зазіхання на наші унікальні сакральні реліквії. Ми цього ні в якому разі не можемо допустити». На думку президента Інституту реформ та розвитку Києва, логічно, що українські святині по праву мають належати українцям.
Про важливість питання свідчить і коло учасників круглого столу. Це віце-прем’єр-міністр України 2014-2015 рр. Валерій Вощевський, заступник начальника управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України Ярослава Ващенко, начальник відділу музейної справи Українського інституту національної пам’яті Анастасія Гайдукевич, керівник Центру досліджень історико-культурної спадщини України Національної Академії Наук України Сергій Кот, голова громадської організації «Об’єднання працівників культури України» Ілля Кравченко, президент Міжнародної громадської організації «Міжнародна асоціація бізнесу та економіки» Ігор Федоренко, голова правління громадської організації «Центр політичних інновацій» Павло Бригинець, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Юрій Савчук, заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська» В’ячеслав Корнієнко, заступник завідувача відділу історії пам’яток Національного заповідника «Софія Київська» Ірина Марголіна, провідний науковий співробітник заповідника Національного заповідника «Софія Київська» Надія Нікітенко, провідний науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України Дмитро Степовик, старший науковий співробітник відділу історії пам’яток заповідника Національного заповідника «Софія Київська» Олександр Костючок та інші.
На даний момент, за словами Генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, ситуація наступна: останнє дослідження вмісту саркофага відбулося у 2009-2010 рр. Останки князя Ярослава Мудрого всередині гробниці не були виявлені. Тоді розпочалися пошукові роботи, які вказали на те, що останки князя Ярослава на сьогодні перебувають в одній із церков в Нью Йорку (США).
Учасники круглого столу ухвалили резолюцію, що містить, окрім констатації необхідності повернути Ярослава Мудрого на Батьківщину, комплекс конкретних заходів.
Зокрема, пропонується, по-перше, звернутися до Президента України із заявою щодо необхідності проведення відповідних переговорів із Президентом США.
По-друге, створити на підставі двосторонньої домовленості з США українсько-американську міжурядову комісію з питань повернення останків Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого до України.
По-третє, ініціювати відновлення роботи Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, що була ліквідована за часів Януковича.
По-четверте, звернутися до української діаспори та Української Православної Церкви в США з проханням сприяння процесу повернення згаданих святинь.
Також учасники круглого столу висловили думку щодо необхідності створення єдиного координаційного центру з питань повернення останків Ярослава Мудрого до України.
Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Віктор Вовк подякував організаторам заходу за важливу ініціативу та заявив, що зазначене питання найближчим часом буде винесене на обговорення Комітету.
Зі свого боку, народний депутат України Ігор Луценко повідомив, що з цього приводу вже звернувся до МЗС України, наголосивши на важливості дипломатичної роботи у цьому напрямі.
Разом із цим, народний депутат України Андрій Артеменко ініціюватиме діалог з українською діаспорою в США щодо сприяння у поверненні українських святинь.
Про повну підтримку у питанні повернення останків Ярослава Мудрого запевнив перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий, зауваживши, що міністерство зробить все можливе для цього в рамках своєї компетенції.
«Впевнений, що сьогоднішній круглий стіл стане дієвим поштовхом для повернення українських святинь на Батьківщину. Вірю, що завдяки згуртованим та цілеспрямованим крокам ми зможемо повернути останки Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого до України у короткій перспективі», — підкреслив Олександр Вовченко.

 

Майя Воскресенська, «ЗамПоліт»

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »