Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Чисте повітря – киянам: план є, було б бажання

Васильков. jpg

Доки столична влада ламає списи у борні з МАФами, алкоголем та райрадами і сушить собі мізки, як-то зробити столицю комфортнішою, кияни не сидять склавши руки. Роблять хто що може, у тому числі, й на толоках, а хто і цього не може, пише петиції. Тож з ідеями у київської влади не повинно бути проблем. Напевне, там колись звернуть увагу, що чимало петицій, чи не більшість, стосуються повітря. Справді, без води моджна протриматися від 1 до 3 діб, без повітря – мкксимум 8 хвилин, та й то для особливо тренованих. І коли дивишся на тих киян, що бігають кроси для підтримки здоров’я, стає моторошно, адже люди дихають згубним коктейлем. То, можливо, все-таик рзпочати з повітря?
Інститут реформ та розвитку Києва неодноразово звертав увагу на якість повітря у столиці. Нині експерти Інституту не лише закликають, але і пропонують готовий план дій.
«Минулого року кияни влітку та восени потерпали від смогу. Допустити цьогоріч подібного ми не маємо права, тому вимагаємо від столичної влади невідкладно розробити план запобігання масштабних пожеж та покращення якості атмосферного повітря у столиці». – зазначив президент Інституту Олександр Вовченко. Часу, на його думку, обмаль, а роботи багато.
«Щоб Київ став дійсно комфортним містом для життя, столична влада повинна нарешті взятися за вирішення проблеми із забрудненим повітрям. І такі речі, як провітрювання найбільш загазованих вулиць та площ, боротьба з пилом, регулювання схеми руху автотранспорту, зменшення транспорту у центрі міста – мають бути в пріоритеті. Це право киян на чисте довкілля», — зазначив експерт Інституту Георгій Веремійчик.
За його словами, запровадження такого плану, крім іншого, ставить за мету до 2030 року зменшити негативний вплив міст на довкілля у розрахунку на душу населення, надавши особливої уваги якості повітря та поводженню з комунальними та іншими відходами.
Отже, з чого почати?
1. Розпочати планову перевірку небезпечних виробництв у Києві та по його периметру у 30-кілометровій зоні на предмет дотримання пожежної безпеки, наявності планів реагування під час виникнення надзвичайних ситуацій (пожеж, витоків небезпечних речовин), а також процедур взаємодії та інформування із Київською міською державною адміністрацією. Забезпечити безперешкодний доступ до об’єктів Держекоінспекції у разі виникнення надзвичайної ситуації (пригадаймо, що у перші дні пожежі на нафтобазі біля Василькова Держекоінспекція не мала можливості потрапити на об’єкт).
2. Спільно із Київською ОДА, Мінприроди, Держводагентством, НАНУ розробити програму відновлення водно-болотних угідь у 50–кілометровій зоні по периметру Києва.
3. Розробити план невідкладних заходів із зволоження осушених торфовищ, використовуючи вологу періоду осінь-зима-весна.
4. Припинити функціонування осушувальних систем, зокрема Ірпінської та Трубізької, та переорієнтувати їх роботу на обводнення сухих боліт.
5. Забезпечити моніторинг стану атмосфери на вулицях і площах м. Київ із інтенсивним рухом автотранспорту, а також інформування киян про рівень забруднення разом із випуском прогнозів погоди.
6. У суботу та неділю забезпечити провітрювання, вулиць площ, на яких спостерігається високий рівень забруднення атмосферного повітря (наприклад: Бессарабська площа, Хрещатик). Провітрювання організовувати шляхом припинення руху автотранспорту на визначений час. Забезпечити завчасне інформування громадян України через ЗМІ про такі обмеження.
7. Вести постійну роботу над вдосконаленням схем руху автотранспорту у м. Київ (зелена хвиля, смуга громадського транспорту, будівництво нових розв’язок, заохочення до паркування приватних автомобілів на безплатних стоянках біля станцій метро на в’їзді до міста).
8. Розробити план поступової заміни міського автотранспорту, що є інтенсивним джерелом викидів (наприклад, маршрутки).
9. Забезпечити регулярне миття вулиць хоча б раз або два на тиждень (у Парижі щоранку миють вулиці).
10. У місцях, де асфальт і міські будівлі дуже інтенсивно нагріваються під час літньої спеки, облаштувати водограї для зволоження повітря.
11. Скасувати всі рішення Київради про надання земельних ділянок, що були ухвалені із порушенням Закону (незаконних рішень). Зупинити всі незаконні забудови.
12. Київській міській раді невідкладно накласти заборону на забудову всіх зелених зон міста.
13. Розробити невідкладний план заходів із розбудови зелених зон міста Київ під загальною назвою «Зелені легені Києва». Плани заходів оприлюднити та провести їх громадське обговорення.
14. Всі міські плани та заходи розробляти із урахуванням рішення ювілейної 70-ї сесії ООН «Трансформація нашого світу: порядок денний збалансованого розвитку до 2030 року».
Можливо, цей план мав би стати, принаймні, предметом для обговорення. Причому, не лише у владних кабінетах, а спільно влади і громади. Власне, повітря потрібно всім.

 

Майя Воскресеньска, «ЗамПоліт»

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »