Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Нервы Порошенко и Одесса-мачеха

Инцидент на представлении президентом Украины нового главы Одесской ОГА получил объяснение и, скорее всего, будет и продолжение. Во всяком случае, так считает тот самый чиновник, который поднял руку. На странице в социальной сети Тарас Бойко объяснил свой поступок.

Приводим пост полностью.

«Чи мені стало погано, коли я підняв руку?
Я пам’ятаю день 10 вересня 2015 р., коли усі ми, голови адміністрацій Одеської області разом з Міхаїлом Саакашвілі, були на прийомі в Адміністрації Президента і уважно слухали кожне слово Петра Порошенка про закон і порядок в державі, про добробут для простих людей.
Тому у відповідь на питання: «Чи стало погано?», — я відповім: «Так», — це можна назвати саме такими словами. Адже, віддавши півтора роки свого життя державній службі, отримуючи перших півроку зарплатню у 3 тисячі гривень, але попри це покинувши все задля праці для нашої держави, слухати одне за одним звинувачення Президента Петро Порошенко, сформовані на перекрученій інформації, яку подають йому ті, хто стоїть на чолі всієї корупції та організованої злочинності в країні, на адресу і екс-голови ОДА Mikheil Saakashvili і моїх колег-голів РДА, які з жовтня 2015 р. відповідально і чесно виконують свої обов’язки, було надзвичайно важко. Та останньою краплею були слова Президента про достойних людей, обраних на виборах в ОТГ, зокрема в Одеській області. Після почутого сьогодні на нараді для мене те, що Петру Порошенку надають спотворену інформацію — достовірний факт.
Саме тому я підняв руку, тому що нарада закінчилася б, і все увійшло в свої рамки. І я ці рамки намагався хоча б якось похитнути, тому:
1. Наші ЗМІ як завжди беруть лише вигідне для масового спожитку, але уникають головного — чому сталася ця подія. Про сам діалог вже сказано достатньо, розкажу про причину: на виборах в Ширяївську об’єднану громаду Одеської області 18 грудня 2016 р. за гроші (від 500 до 1000 грн. за голос) під прикриттям партії БПП «Солідарність» успішно провели «вибори», показавши явку в 71%, коли в той же день в сусідньому Іванівському районі (Коноплянська ОТГ) явка становила 46 %. Переможець виборів на голову громади — висуванець БПП, набрав 64%, з 26 депутатів ради 16 також представляють БПП. У порівнянні з виборами в районну раду жовтня 2015 р. рейтинг БПП зріс у 6 разів: з 11% до 64%, кількість депутатів у 4 рази: з 4 до 16. І це представили Президенту як досягнення, забувши сказати про те, що на кожній дільниці знаходилось одночасно до 5 тітушок, яких народний депутат Алексей Гончаренко, який був присутній на дільницях, назвав військовими журналістами, які пильно слідкували за правильністю волевиявлення і, звичайно, про суми, витрачені на підкуп. Коли я разом з небайдужими людьми ловили тих, хто роздавав гроші — їх відразу забирали в невідомому напрямку і аж потім приїжджала поліція, яка, звісно, факти підкупу не підтверджувала. І навіть мої відкриті заяви з вказанням прізвищ організаторів і виконавців цього злочину не дали жодного результату. Більше того, за 2016 рік у мене було 7 звернень в правоохоронні органи і по жодному я не отримав відповіді. Ось що варто було б знати пану Президенту: що за його спиною його ж довірені особи не можуть по-іншому виграти вибори як із застосуванням підкупу і тітушок, а це перший дзвінок про те, що або обраний шлях, або довірені люди — не ті і все це призводить до невдоволення людей;
2. Знову ж таки ЗМІ пишуть про чиновника і грубу форму спілкування. Я не чиновник і ніколи себе ним не вважав. Я держслужбовець, який давав клятву Українському народові відстоювати його інтереси, і буду це робити будь-якими законними методами, і навіть такими, якщо іншим чином привернути увагу неможливо;
3. Всім «доброзичливцям» — спілкування з Президентом не смертельне і навіть потрібне. І я радий, що зміг хоча б так донести свою позицію і озвучити проблеми Ширяївського району безпосередньо Президенту. Саме на розмові після наради я повідомив все в деталях про те, як подають під соусом перемоги бомбу сповільненої дії, чому правоохоронці нічого не вдіяли і хто за цим стоїть, зокрема і з оточення Президента.
Комусь може мій вчинок не подобатись, але мені особисто Президент України Петро Порошенко пообіцяв розібратись в усіх озвучених питаннях і дав відповідні доручення. У понеділок маю зустрітись з цього питання з новим головою ОДА Maksym Stepanov.
Я вже давно розчарувався у можливості сьогодні щось змінити, але боротьба продовжується, хоч і з малою надією.
Результат розгляду усіх питань буде індикатором того, чи варто перебивати виступ Президента України, чи варто далі на щось сподіватись».

Сопоставляя реакцию Петра Порошенко на поднятую руку и этот пост, можно сделать несколько выводов.

Первый. Михаил Саакашвили ушел, но его кадры в Одессе остались. Возможно, новый глава ОГА, пройдя честный конкурс, и является условно независимым, но в Одессе не все разделяют эту точку зрения. Исходя из критики Тарасом Бойко действий Алексея Гончаренко на выборах может свидетельствовать об опасениях, что создастся сцепка «Степанов-Гончаренко-Порошенко». Пробить такой редут будет практически невозможно.

Второй. Вероятно, Петр Порошенко все же нервно реагирует на любое упоминание о Михаиле Саакашвили, поскольку Степанова будут сравнивать с Михо. С этой целью президент на представлении прошелся по Михо, расхвалив Степанова. Но «гвардия Саакашвили» вряд ли намерена сидеть и смотреть, как развеивают по ветру достижения лидера. Скандал с фотографиями Саакашвили в аэропорту в неприглядой одежде выглядит как информационная война. Является ли выброс фото эпизодом войны или имитацией, не суть важно. Главное, что сторонники Саакашвили в Одессе косвенно помогают ему сохранить свои достижения или создать правдоподобный миф о таковых. Для самого Саакашвили это важно в краткосрочной перспективе, ибо на данный момент других достижений, кроме одесских, у него нет.

Третий. Петр Порошенко, надо сказать, не без оснований, опасается фронды. В данном случае, оппозиция новому главе ОГА им воспринимается чуть ли не априори как сторонники Саакашвили. И эта оппозиция недвусмысленно дала понять, что будет сопротивляться нажиму. Был избран единственно возможный вариант: публично заявить о себе и, кулуарно изложив главе государства суть вопроса, так же публично анонсировать результаты или отсутствие таковых.

Если на местном уровне это значит «борьба за выживание», на уровне Банковой это воспринимается как бунт. Петр Порошенко не мог не пообщаться с чиновником, который, по большому счету, выдержал все нормы чиновничьего этикета. Но дальнейшие действия президента по отношению к этой ситуации покажут, какую тактику избрала Банковая в условно проблемных (по части подчинения Киеву) регионах. Тактическая задача Порошенко: уладив озвученные проблемы, пресечь повторение подобных попыток, не говоря уже о вероятных «ходоках» с претензиями. Сложность заключается в том, что, предотвратив бунт по линии «Одесса – Киев», Банковой потребуется сделать то же самое на уровне «РГА-ОГА». Степанов – человек президента. Если кто-то будет оспаривать его действия, он тем самым посягнет на волю президента.

Излишне говорить, что такие отношения больше напоминают российскую традицию, и в Одессе доказали, что Украина далеко не Россия. Поэтому данная история показательна. Будем следить за ее развитием.

Лилия Брудницкая, эксперт ЦСП «ВыбоР»

Фото Официальный сайт президента

 

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »