Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

The Maidan. Чи можливий бунт в Україні та чиїми руками?

В Україні можливий Майдан-3, але інспірований країною-агресором. Про це 17 листопада 2023 року президент України Володимир Зеленський заявив у коментарі Bloomberg. 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-16/israel-hamas-war-slowing-shell-supply-to-ukraine-zelenskiy-says?leadSource=uverify%20wall

Майдан 3

З посиланням на дані розвідки Зеленський зазначив: Росія готує спецоперацію під кодовою назвою “Майдан 3”. 

Новина не шокувала, адже чутки про вірогідність “заколоту” циркулювали приблизно з середини вересня 2023 року. 

Але:

  1. такі чутки є природнім супроводом бюджетного процесу, який цьогоріч стартував у визначені законодавством терміни, але без чіткого розуміння, звідки візьмуться кошти для його наповнення,
  2. основною рушійною силою Майдану 3 мали стати військові, що опосередковано підтверджувала стаття Валерія Залужного у The Economist. 

Зброя проти пітьми

Військова версія набула конкретики, оскільки Валерій Залужний м*яко, але аргументовано, звинуватив політичне керівництво країни у невдачах на полі бою. Кривавою відмашкою до виходу у публічну площину напружених відносимн між політичним керівництвом та військовими стало убийство помічника Залужного, майора Геннадія Чистякова та звільнення деяких високих військових посадовців без узгодження з Залужним.лідер фракції “ЄС” Петро Порошенко навіть вніс законопроекті, згідно з яким, на вищі військові посади мають призначатися особи президентом України, але за поданням Залужного. 

Утім, Банкова будь-які натяки на напругу відкидала — до 16-17 листопада 2023 року. Чуткам покладено край. Але чому вектор коментарі раптом змінився? І з якої причини це сказано Володимиром Зеленським не офіційно, а у ЗМІ, та ще й у західному? 

Крах у зародку

Логічних неузгодженостей більш ніж вистачає: 

  • якщо Росія готує заколот у країні, частину території якої окупувала, а проти решти веде збройну агресію, чому не застосовано заходи безпеки (більш жорстка комендантська година, наприклад), 
  • чому відразу відкидаються всі інші версії,
  • чому заява лунає на тлі так і не прояснених стосунків з генералітетом. 

З невідомих причин президент озвучує надважливу для безпеки держави інформацію у ЗМІ замість розглядати її на засіданні РНБО та вживати екстрених заходів. Щоправда, ця інформація кореспондується зі справою Олександра Дубінського про нібито російську агентурну мережу. Але якщо Росія готує заколот в Україні, мають бути ознаки: агенти, незадоволення, громадська активність, зрештою. Більше того, українське суспільство пережило не лише два Майдани, але й Анти-Майдан, тож здатне відрізнити одне від іншого. Я к і у першому, так і у другому випадку, до Майданів призводило грубе нехтування волею народу. У 2004 році це президентські вибори, у 2014 році — непідписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Тобто це ті питання, які важливі для всіх без винятку в Україні та вирішити котрі законними методами суспільство не змогло.

Та не той

Сценарій, котрий змалював Володимир Зеленський, є збройним заколотом на тлі соціальних протестів. При цьому він зазначив, що так виглядає український Майдан для російських спеців-провокаторів. Так, справді, у Росії бунти мали переважно соціальні причини, відомі так звані голодні бунти шахтарів, але РФ знає і політичні повстання, у результаті одного з них до влади прийшов Борис Єльцин, а Україна здобула незалежність. 

Логіка у підготовці заколоту російськими спецслужбами. звісно, є: не здатні перемогли Україну на полі бою, вони можуть вдатися до “підриву зсередини”. маркером таких спроб є скандал з Іриною Фаріон, на який влада — зауважте! — реагувала максимально стримано. Принаймні, ніхто не очікував, що СБУ заведе на полум*яну мовознавицю кримінальну справу. Але поки що Росія не готова запустити план у дію, тому що:

  • українське суспільство високосвідоме и пильне, 
  • тем для імітації розколу та орзхитування бракує. 

Окрім мовної, це релігійна тематика. Але навіть без соціологічних опитувань зрозуміло, український загал не піде на Майдан через ту чи іншу релігійну організацію. 

Тоді чим же є Майдан 3?

Єдиним справжнім підгрунтям заколоту теоретично можуть бути місцеві еліти в окремих регіонах країни. По-перше, в них відібрали суттєві кошти через “військовий ПДФО”, та ще й заднім числом. По-друге, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким, загалом, більшість повноважень передаються від місцевого самоврядування до військових адміністрацій. Отже, фінансовий короткий повідом — лише один з набору інструментів для дресирування. 

Місцеві еліти мають лідерів, партії та ГО, розгалужену мережу громадських організацій, у військовий час до них додалися ще й добровольчі формування. Це потужна сила і, гіпотетично, на даний час, окрім військових, вона єдина спроможна системно заявити про себе. Але місцеві еліти чудово розуміють, що будь-яке масове публічне незадоволення владою може підірвати єдність країни і, врешті решт, поставити під загрозу цілісність країни. Тому для них логічним є дочекатися перемоги та виборів, або просто виборів. 

Військові як гаранти

 Справді. залишаються військові як єдине можливе джерело гарячих подій. Але в Україні військові є свідомими громадянами і вони розуміють усі ризики будь-якої внутрішньої дестабілізації для існування держави. Для військового присяга — далеко не те, що для політика. Зрештою, будь-якому військовому вигідніше бути офіцером у своїй армії, ніж полоненим у армії завойовника. 

З іншого боку, у них накопичилося багато запитань: від корупції до “політичних” військових операцій, від котрих Залужний почав поступово відхрещуватися.  Цікавий пост розмістив екс-міністр внутрішніх справ Арсен Аваков: “Москва має знати – розколу в Українському суспільстві не буде.  Не дочекаєтесь.  Перед лицем агресії, усіх труднощів та випробувань ми, українці, будемо єдиними!  У єдності від Президента до Солдата – наша сила!  Жодних протистоянь усередині країни — протистоїмо лише російській агресії! Так було з 24 лютого 2022 року, і так буде далі! Переможемо лише разом!”

Джерело інформації 

Володимир Зеленський не поточнив, яка саме розвідка поділилася з ним інформацією про заколот. І чому так довго зволікала. Але симптоматичними є візити до Києва керівника ЦРУ та МЗС Британії. У цей час голова Офісу президента Андрій Єрмак був з візитом у США. причому поїхав туди поспіхом. 

Отже, ми можемо припустити, Банкова отримала певну інформацію і вирішила її перевірити. Адже особиста поїздка Єрмака, котру пояснюють турботами про фінансову допомогу Україні, мала на меті куди важливіші речі: війському, насамперед, збройну підтримку (яка лише опосередковано залежить від фінансової) та гарантії безпеки. У тому числі, у сценарії “Майдан 3”. Для офіційного Києва важливо знати, на яку реакцію США варто очікувати за подібних обставин. Вочевидь, у Штатах перевоини не дуже склалися, якщо керівникові ЦРУ не забракло часу завітати до Києва. Причому цей візит був таким же раптовим, як і поїздка Єрмака. 

На Майдані — хрест

Майдан в Україні в найближчий час неможливий, вважає  кандидат історичних наук. Дмитро Горідєнко, бо всі зайняті більш важливим речами. 

“Його завжди творила і творить пасіонарна меншість, яка на сьогодні або на фронті, або активно задіяна у волонтерському русі, — зазначає він. — Тому Зеленський може розраховувати хіба що на проросійські чи російські сили. Проте Банковій тема Майдану потрібна для 1) інформаційного шуму і 2) стерилізації ЗМІ та інших інформаційних ресурсів”.

ЗамПоліт

Translate »